fbpx

SLIVNICA OKP 5-3​

Kolesarska pot Slivnica OKP 5-3 je primerna za vse rekreacijske kolesarje in ljubitelje spomenikov kulturne dediščine. 

 

OPIS POTI

Iz Ribnice na Pohorju se usmerite proti Podvelki. Ob smerokazu zavijete desno na makadamsko cesto od koder se povzpnete do kmetije Petrun. Po gozdni cesti nadaljujete pot, ki se spusti do kmetije Zapečnik. 

Tukaj se usmerite proti naselju Josipdol. Lipov drevored bo poskrbel za senco vse do mostu, ko se priključite na cesto Podvelka – Ribniško Pohorje. Zapeljite na cesto proti Podvelki, kjer zavijete levo in prispete v čudovito dolino slivniškega potoka. Po prijetni vožnji se usmerite nazaj proti Ribnici na Pohorju. 

ZANIMIVOSTI NA POTI

Muzej na prostem Josipdol – postavljen s strani domačinov. Tukaj stojijo steklarska peč, vodna drča, oglarska kopa in lesena hiša — tradicionalna Pohorska hiša. Lesena drča je bila nekoč dolga 13 km in je služila za transport lesa iz okoliških gozdov. Vzdolž drče so stali delavci — poštarji—, ki so skrbeli, da se drva v njej niso zagozdila. Josipdol je mlado naselje iz 18. stoletja, znano po tem, da je tukaj pred 100 leti ugasnila zadnja pohorska glažuta.  

Cerkev sv. Jožefa – delavca je bila v Josipdolu zgrajena leta 1972, na mestu, kjer je že prej stala kapela. Novo cerkev je blagoslovil škof dr. Maksimilijan Držečnik. Zgrajena je iz materialov, nabranih v neposredni bližini: kamna iz domačega kamnoloma, lesa iz okoliških gozdov, stekla; daritveni oltar pa je iz skale.  

Lipov drevored se nahaja ob krajevni cesti pri Josipdolu. Drevored je dolg 150 metrov in star 80 let. Gre za enega izmed redkih obcestnih drevoredov v Sloveniji.

Stara hiša pri Kebru je zelo dobro ohranjena stara kmečka hiša. Zidana je iz kamna in delno iz lesa. Notranjost je razporejena precej tradicionalno. Ohranjena sta lesen strop in črna kuhinja z banjastim obokom. Levo od hiše stoji klet, grajena iz kamna in vkopana v hrib.


DOLŽINA: 9 km,
VIŠINSKA RAZLIKA: 230 m,
ČAS VOŽNJE: 1 ura,
ZAHTEVNOST: lahka proga,
PRIMERNOST: primerna za vse ljubitelje kolesarjenja. 

REZERVIRAJTE SI SVOJ TERMIN

sl_SISlovenian