fbpx

JANŽEVSKI VRH OKP 5-2​

Janževski vrh je razloženo naselje samotnih kmetij nad dolino Drave in njenim desnim pritokom Velke.  


OPIS POTI

V Ribnici na Pohorju zavijete na cesto proti Vuhredu. Od tukaj sledite smerokazu za Janževski vrh. Po rahlem vzponu, ki pelje mimo domačije Držečnik, se spustite ob domačijah Sgerm in Miklavc. Mimo kmetije Breznik nato sledite cesti in se v stalnem vzponu mimo domačij Junker, Stepinšek in Bomer povzpnete proti cerkvi Sv. Janeza. Pot nazaj pelje tako, da za domačijo Junker zavijete levo. V spustu mimo domačije Pur prispete do potoka Slivnica. Kolesarite po levi strani cestišča in se pri smerokazu priključite desno na OKP 3. Sledi vzpon mimo domačij Lencl in Završnik. Tukaj se usmerite nazaj proti Ribnici na Pohorju. 

ZANIMIVOSTI NA POTI

Sgermova smreka je visoka 63 m in velja za najvišjo smreko v Sloveniji in v srednji Evropi nasploh. Njen pomen za domačine je izražen v grbu Ribnice na Pohorju.

Cerkev sv. Janeza in energijske točke. Cerkev sv. Janeza je bila zgrajena v 16. stoletju. Stoletja je že poznano, da naj bi cerkev in njena neposredna okolica bila vir zdravilne energije.

Stara hiša pri Kebru je zelo dobro ohranjena stara kmečka hiša. Zidana je iz kamna in delno iz lesa. Notranjost je razporejena precej tradicionalno. Ohranjena sta lesen strop in črna kuhinja z banjastim obokom. Levo od hiše stoji klet, grajena iz kamna in vkopana v hrib.


DOLŽINA: 17 km,
VIŠINSKA RAZLIKA: 480 m,
ČAS VOŽNJE: 3 ure,
ZAHTEVNOST: zahtevnejša,
PRIMERNOST: primerna za izkušene kolesarje.

REZERVIRAJTE SI SVOJ TERMIN

sl_SISlovenian