fbpx

HUDI KOT OKP 5-1

Hudi Kot je razloženo naselje samotnih kmetij na severnem pobočju Pohorja, ki je dobilo ime po nekdaj pogostih in močnih neurjih.  


OPIS POTI

Pot pričnete v Ribnici na Pohorju. Usmerite se proti Vuhredu in se po regionalni cesti spustite čez Pušni klanec, ki leži pod naseljem Hudi Kot. Zavijete levo in sledite cesti, ki vodi do cerkve Sv. Bolfenka. Pri odcepu za kmetijo Kralj zavijete v smeri kmetije. Sledi nekoliko zahtevnejši vzpon na cesto Pungart – Pesnik. Po postanku na koči Pesnik se po regionalni cesti spustite do vasi Ribnica na Pohorju. 

ZANIMIVOSTI NA POTI

Cerkev Sv. Bolfenka je bila zgrajena v 16. stoletju v baročnem slogu. Leži na 942 m nadmorske višine. Legenda pravi, da je Sv. Bolfenk določil kraj za postavitev cerkve na prav poseben način in sicer tako, da je v naključno smer vrgel sekiro. Ob cerkvi stoji mogočna lipa, zasajena ob podpisu Vestfalskega miru leta 1648, ob koncu 30-letne vojne.

Koča Pesnik je stala že pred 2. svetovno vojno. Po letu 1945 ji je bila pripisana precej pomembna vloga, saj je bila bližnja Ribniška koča med vojno požgana in posledično ni obratovala. Preimenovana je bila v Zavetišče na Pesniku. Za tem je bila nekaj let zaprta, ponovno pa so jo oblasti obnovile in odprle leta 1992. Dandanes obratuje celo leto med 7. in 22. uro. Tukaj se lahko okrepčate s pijačo in jedačo.


DOLŽINA: 21 km,
VIŠINSKA RAZLIKA: 700 m,
ČAS VOŽNJE: 3-4 ure,
ZAHTEVNOST: zelo zahtevna,
PRIMERNOST:  primerna za izkušene kolesarje.

REZERVIRAJTE SI SVOJ TERMIN

sl_SISlovenian